- De variabele prijzen voor gas en stroom voor nieuwe klanten van energieleveranciers zijn in februari verder gedaald.
- Daarmee spelen energieleveranciers enigszins in op de dalende prijzen voor gas en stroom op de groothandelsmarkt.
- Het gros van de tarieven ligt nog wel boven het prijsplafond van 1,45 euro per kuub voor gas en 0,40 euro per kWh voor stroom.
- Lees ook: Dit mag je aan gas en stroom verbruiken in februari, volgens het prijsplafond – check ook wat je in januari aan energie hebt verbruikt
Energieleveranciers hebben de variabele gas- en stroomprijzen voor nieuwe klanten in februari veelal naar beneden geschroefd ten opzichte van de maand ervoor. In de meeste gevallen liggen de tarieven nog wel boven het prijsplafond voor energie.
Dit blijkt uit data over de leveringstarieven voor modelcontracten en dynamische prijzen voor gas en stroom die Business Insider heeft opgevraagd bij vergelijkingssite Energievergelijk.nl.
Energieleveranciers hanteren voor nieuwe klanten andere tarieven dan voor bestaande klanten. Doorgaans zijn de prijzen voor nieuwe klanten hoger.
In februari zijn de prijzen voor gas en stroom voor nieuwe klanten gemiddeld genomen gedaald. Het gemiddelde tarief voor gas lag in januari 2,42 euro per kuub en lag per 1 februari op 2,16 euro. De stroomprijs daalde licht van gemiddeld 0,65 euro per kWh in januari naar 0,60 euro per kWh in februari.
Daarmee liggen de gemiddelde tarieven voor gas en stroom nog boven het door de overheid ingestelde prijsplafond voor energie dat sinds 1 januari 2023 geldt. Het plafond betekent dat huishoudens en andere kleinverbruikers niet meer betalen voor energie dan 1,45 per kuub voor gas en 0,40 euro per kWh voor stroom.
Dit is van toepassing tot een maximaal verbruik per jaar van 1.200 kuub gas en 2.900 kWh voor stroom. Voor het verbruik boven deze drempel betalen huishoudens het tarief van de energieleverancier, dat in veel gevallen hoger ligt.
De prijzen voor veel bestaande klanten liggen nog boven het prijsplafond, tenzij ze een contract hebben afgesloten voor de lange termijn toen de energieprijzen nog niet zo sterk waren gestegen.
Nieuwe klanten krijgen in de meeste gevallen ook te maken met een hoger tarief dan het prijsplafond bij zowel gas en stroom. Al zijn er uitzonderingen waar je als klant goedkoper uit bent, blijkt uit de tabellen hieronder waarin de prijzen voor gas en stroom begin januari en begin februari worden weergegeven.
De tabellen tonen variabele leveringstarieven en enkele tarieven van aanbieders die gas en/of stroom tegen inkoopprijzen aanbieden, ofwel tegen dynamische tarieven. Deze tarieven wijzigen elk uur (stroom) of per dag (gas). Dit in tegenstelling tot de variabele tarieven van de meer traditionele aanbieders die periodiek wijzigen, bijvoorbeeld per maand, per drie maanden of per half jaar.
Dit zijn de variabele en dynamische gasprijzen van laag naar hoog voor nieuwe klanten in februari.
In totaal hebben 12 van de 23 energieleveranciers hun prijzen naar beneden bijgesteld, terwijl 11 aanbieders hun prijzen niet of nauwelijks wijzigden.
De prijsdalingen variëren van 0,17 euro tot 0,92 euro per kuub. De aanbieders van dynamische tarieven NextEnergy, ANWB Energie en Frank Energie behoren tot de aanbieders met de laagste tarieven voor gas.
Onder de goedkopere aanbieders zit ook Budget Energie, die zijn prijzen maandelijks wijzigt en belooft onder het prijsplafond te leveren.
Delta is de enige leverancier die zijn prijs per kuub gas opschroefde, van 2,42 euro in januari naar 2,72 euro in februari.
De variabele tarieven voor stroom in februari
Door naar stroom. De tabel toont de prijzen van laag naar hoog per 1 februari voor nieuwe klanten.
Ook voor stroom zijn de prijzen gedaald of gelijk gebleven. Twaalf leveranciers wijzigden hun tarieven niet of nauwelijks, terwijl bij tien aanbieders de prijzen zakten. De prijsdalingen variëren van zo'n 0,10 euro tot 0,34 euro.
Wederom ben je bij Delta in februari duurder uit voor stroom. De prijs ging omhoog van 0,58 per kWh in januari naar 0,87 euro per kWh in februari.
Ook bij Energydirect en NextEnergy (dynamische tarief) ging de prijs licht omhoog, al is die stijging met respectievelijk 0,01 en 0,02 euro verwaarloosbaar.
Bij stroom zijn de aanbieders van dynamische tarieven FrankEnergy, NextEnergy, Tibber, ANWB Energy en EasyEnergy. De eerste vier domineren samen met Budget Energie de top vijf van goedkoopste aanbieders voor stroom.
Hun tarieven variëren van 0,34 tot 0,39 euro per kWh. Dat is dus net onder het prijsplafond van 0,40 euro per kWh. Het tarief van Oxxio biedt een tarief dat gelijk is aan het prijsplafond. De rest zit hoger.
Er is ruimte voor dalingen van de consumententarieven nu de gas- en stroomprijzen op de groothandelsmarkten weer wat zakken. In de eerste helft van 2022 waren die fors gestegen als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de beperkte levering van Russisch gas aan Europa.
Wanneer je een contract hebt met dynamische tarieven kun je hier het meest van profiteren, omdat deze prijzen per uur of per dag veranderen en direct gekoppeld zijn aan de tarieven op de groothandelsmarkt.
Echter, kan dit ook betekenen dat je plotseling te maken krijgt met prijsstijgingen, als de tarieven op de groothandelsmarkt omhoogschieten.